BRØNDBY STRAND, SJÆLLAND - AUGUST 2018

Gennem en række intense uger i august 2018 arbejdede vi med musik, film og fotografi sammen med børn og unge i Brøndby Strand. Vores mobile container studie var omdrejningspunkt, men en stor del af tiden gik med at indspille musikvideoer, lave fotoreportager og interviews med de lokale beboere mellem husene, på tagene, pladserne, i kældrene og i haverne. 

Vi blev taget imod med den størst tænkelige gæstfrihed. Og mest af alt blev vi bare blæst bagover af, hvor indsigtsfulde, modige og dygtige de unge er derude. De har så meget på hjerte og er så sindsygt dygtige til at udtrykke det. Deres tekster og billeder handler om tilhørsforhold, glæder, sorger, leg, frygt, sammenhold, hverdag og drømme. 


“Halvdelen af mit hjerte, i Tyrkiet
Halvdelen af mit hjerte, i Brøndby Strand
Hvem siger, man ikke kan høre hjemme, to steder”

Alisa, 10 år

Det hele kulminerede med en fantastisk fest, hvor de unge holdt koncert og viste deres film og fotos frem for venner og familier. Copenhagen Photo Festival havde omsat udvalgte billeder til et smukt open-air galleri, Brøndby Strand Projektet lavede mad til alle og Lars Pedersen & co. malede gavlmalerier med de unge. Formanden for Brøndby Boligselskab, Michael Buch Barnes og adm. direktør i Lejerbo og formand for BL - Danmarks Almene Boliger, Palle Adamsen holdt fine åbningstaler. 

Projektet var planlagt i samarbejde med Copenhagen Photo Festival og Brøndby Strand Projektet og finansieret af Brøndby Boligselskab, Lejerbo og Det Boligsociale Sekretariat i Brøndby Strand. 


1000 tak for jeres tilstedeværelse og engagement. Vi er flere forældre
som har svært ved at få armene ned efter jeres arrangement her i Brøndby Strand. Vores børn er forandret for altid. De er vokset, blevet modigere og klogere på dem selv. 
Nazan Aytekin, mor til deltager i projektet

 

  

ERDEM - VI VIL LEVE TRYGT

Jeg frygter at blive skudt, jeg vil ikke ende akut (...)
Jeg er bare et menneske, jeg vil ikke skade danmark,
det er svært elske, sammen er man stærk.
Jeg, mig, og vi, vil leve i harmoni,
uden ballade og frygt, vi vil leve trygt.

 

 


AILA - 2660 

''I vores skov mødes vi hver dag,
Nogen gange spiser vi masser af kage,
Vi kan stole på hinanden for vi er meget tætte,
Her slapper vi også af, vi joker, vi griner, vi danser,
Og husker altid hinanden på,
at det er de positive tanker der gør at dit hjerte banker, banker.''
 
Billeder fra de unges fotoudstilling om livet i Brøndby Strand: 

I Brøndby Strand har beboerne tilknytning til mere end 78 forskellige lande. Hele verden samlet på ét sted, som de siger. Og de elsker det. De nyder mangfoldigheden, de dyrker sammenholdet og de er stolte af at bo i Brøndby Strand. Stik imod det billede, der oftest tegnes af de almene boligområder i offentligheden. Og stigmatiseringen går beboerne på. De er trætte af, at deres elskede Brøndby Strand bliver talt ned. De er trætte af, at offentlighedens mistro og billede af livet i Brøndby Strand sætter sig i børnene. Som når Alisa synger: hvem siger, at man ikke kan høre til to steder. Eller når Erdem synger, at han ikke vil skade Danmark


Idris - Siden vi var små  

''2660, Brøndby Strand,
det er kun mine rim, der sætter byen i brand!
Det eneste, der er farligt, er den tekst, som jeg spytter ud som en uzi, du ka’ ik’  lade vær’ med at nynne med i din jacuzzi.''
YONAS & EMIL - ISKOLD OG BRANDVARM


Du ryger hash,
Men du mister alle dine cash.
Og jeg spiser sushi,
I min jacuzzi.

Jeg er iskold, jeg brandvarm,
Jeg er iskold, jeg brandvarm.

Hun vil have Gucci,
Hun vil have Louis,
Hun vil have Labrador.

 

 

 

 

Eller når Emra synger:

“Det larmer, det larmer derude. De blaffer, de blaffer derude. Der er masser af skud derude. De tænker på skud derude”.

For der er faktisk ingen skud derude - i Brøndby Strand i hvert fald! Men forestillingen om skyderier fylder for børnene. Og måske er pointen netop, at virkeligheden er langt mere kompleks og nuanceret end den typisk præsenteres i den offentlige debat. Man kan godt bo et sted med udfordringer og have et fantastisk sammenhold og stor stolthed. Man kan godt vokse op i et område uden nok kreative udfoldelsesmuligheder og alligevel havde kæmpe talent og mod til at udtrykke sig som musiker eller fotograf, hvis man får chancen. Det er i hvert fald vores oplevelse i Brøndby Strand og den oplevelse, som vi håber skinner igennem i de unges musik, film og fotos.

#2660OPTUR